Дистанционна работа

Пречистващите ритуали на Бил Виола в Брюксел

Пречистващите ритуали

Пречистващите ритуали

 Пречистващите ритуали на Бил Виола в Брюксел

До 1-ви август в Кралския музеи на изящните изкуства на Белгия ще бъде представена пред белгийската общественост творчеството на Бил Виола. Изложбата “Purification” е най-новият проект на ненадминатия майстор в областта на видео арт-а.

Творбите на Бил Виола винаги са фокусирани върху архетипните духовни преживявания – раждане, смърт, разгръщането на съзнанието и потапянето в несъзнаваното. Изследването на тези състояния има корени както в източното, така и в западното изкуство. Новият проект на Бил Виола показва взаимодействието между класическата живопис и съвременността чрез новаторския диалог между работата на артиста и шедьоврите на големите майстори от миналото. От тях той черпи вдъхновение през цялата си кариера и те са белязали творческия му стил.

Виола в Брюксел

Бил Виола е роден в Америка през 1951 година. Той получава своята бакалавърска степен по изящни изкуства в Experimental Studios от университета в Сиракуза през 1973 година. През 1970 година той има кратък престой във Флоренция, където е технически директор на „art/tapes/22”- едно от първите студиа за видео изкуство в Европа. През 1977 година, Бил е поканен да покаже видеозаписите си в университета La Trobe в Мелбърн, Австралия. Той се утвърждава безапелационно сред водещите съвременни творци и е един от пионерите в областта на видео арт-а. Негови творби са притежание на музеи, галерии и изтъкнати колекции по цял свят.

Мащабната експозиция в Белгия потапят зрителя в съзерцателната вселена на Бил Виола. Това е свят, пропит с мистика, в който човешката фигура заема централно място и е основен обект на творчески интерес.
Темата на инсталацията е пречистването, а вдъхновението е постановката на Питър Селарс по операта на Вагнер „Тристан и Изолда“ от 2005 г. Инсталацията представя двойка, която извършва ритуал за пречистване, който предизвиква прераждане. 
Както самият художник го описва: 

„От самото начало нямах намерение да създавам образи, а да търся произхода на нещата, хората и ситуациите. Затова започнах да записвам това, което имах предвид и след това стана съвсем лесно да продължа напред. Потопих се все по-дълбоко и по-дълбоко в темата и създадох всички тези изображения. "